NEVROZLAR - Anksiyete Bozuklukları - PANİK BOZUKLUK

     Nöbet şeklinde aniden ortaya çıkan yoğun bir korku hissidir. Hasta endişe ve dehşet içinde olup, başına kötü bir iş geleceğinden, öleceğinden, çıldıracağından ya da felaketle karşılaşaceğindan korkmaktadır.
Vakalarda ani olarak ortaya çıkan fizyolokij birlikte delireceği, kontrolünü kaybedir ters şeyler yapacağı korkusu yaşanır. Ataklar 5-10 dakika içinde ani olarak başlar, genellikle 30 dakikayı aşmaz. Nadiren bir saati geçer ve kendiliğinden sonlanır. Ataklar tekrarlayabilir. Bazen evde, bazen halka açık yerlerde ya da uykudan uyanırken olabilir.

     Panik bozukluğu olanlar ataklar arasında gayet normaldir. Ancak bazı endişeler normal zamanı da huzursuzlaştırabilmektedir. Bunlar;

* Yeniden yaşayabilecekleri panik atağa odaklanarak, sinyaller beklemeye çalışmaları.
* Panik atak yaşayabilecekleri tüm olayları saf dışı bırakmak ve kenilerini güvende hissetmedikleri, yardım göremeyecekleri her yerden kaçmak istemeleri.

ANCAK; bu korkular daha büyük korkulara ve daha çok kaçınmaya yol açar, durum gittikçe ağırlaşır.

NE YAPMALI:

- En başta anlaşılması gereken nokta panik atak tehlikeli değildir. Kişi korktuğu gibi ne hayati tehlikeye girer ne de çıldırır. Kontrol kabiliyeti kesinlikle kaybedilmez.

- Panik sebebi olaylarla yüzleşmeli ve ortaya çıkardığı duygularla başa çıkmayı öğrenmelidir. Yani üzerine gitmeli, atak geçirmekten korkmamalıdır.

- Atak sırasında dikkati dağıtacak, rahatlatacak bir şeyler bulmalıdır. Mesela, toplantıda atak gelirse önündeki broşürü, evrakları incelemeye başlamak gibi.

- Spor, fazla adrenalini yakar ve sonuç olarak sakinlik sağlar. Yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, yüzmek, bisiklete binmek, egzersiz yapmak vb. gibi sportif aktiviteler yapılmalıdır.

- Nikotin, alkol,kafein, çikolata gibi şekerli yiyecekler bırakılmalıdır. Bütün bunlar panik atağı artırıcı etki yaparlar. Çay da azaltılmalıdır.

- Kişi kendi kendine telkinlerde bulunmalı; "sakinim ve düşüncelerimi kontrol edebiliyorum " veya kendimi güçlü ve morali yerinde hissediyorum" demelidir. Güzel şeyler düşünerek kendini iyi hissetmeye çalışmalıdır.

- Nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri yapmak, kişinin sakinleşmesini ve bedenine hakim olmasına yardımcı olacak, zihnini feraklatmasıı sağlayacaktır.

-MAO inhibitörleri, imipramin, klomipramin ve alprazonal gibi ilaçlar panik atakları önlemede yüksek oranda etkilidir. tedavi süresi 3-12 ay sürebilir. İlaç dozu azaltılarak kesilmelidir.


DSM IV' E GÖRE PANİK ATAĞI İÇİN TEŞHİS KRİTERLERİAşağıda belirtilenlerden dördünün (veya daha fazlasının) birden başladığı ve 10 dakika içinda en yüksek düzeye ulaştığı, ayrı bir yoğun korku ya da rahatsızlık döneminin olması:

1. Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama veya kalp hızında artış olması
2. Terleme
3. Titreme veya sarsılma
4. Nefes darlığı veya boğuluyor gibi olma duyguları
5. Soluğun kesilmesi
6. Göğüs ağrısı veya göğüste sıkıntı hissi
7. Bulantı veya karı ağrısı
8. Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma
9. Derealizasyo (gerçekdışılık duyguları) ya da depersonalizasyon (benliğinden ayrılmış olma)
10. Konrolünü kaybedeceği veya çıldıracağı korkusu
11. Ölüm korkusu
12. Paresteziler (uyuşma ve karışncalanma hisleri)
13. Üşüme, ürperme ve ateş basmaları


 açıklanan bilgiler, bilgi verme amaçlıdır, teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Lütfen yardım için bir uzmana başvurunuz...

psikolojik hastalıklar, panik atak,nedir,tedavisi,nasıl geçer, tehlikeli mi, tedavi yöntemleri,psikolojik rahatsızlıklarda tedavi,tavsiye doktor,izmir,istanbul,ankara, muğla,antalya,kahramaraş,urfa,antep,malatya,adana,mersin,konya,ordu,balıkesir,tedavi ücreti,uzman doktorları,belirtiler, tedavisi,teşhis,nedenleri

0 yorum:

Yorum Gönder