PSİKİYATRİK SINIFLANDIRMA VE NEVROZLAR

Psikiyatride hastalıklar "nevrozlar" ve "psikozlar" olmak üzere iki ana grup toplanmaktadır diyebiliriz. Nevrozlar hafif, psikozlar da nispeten ağır vakaları temsil etmektedirler.
Nevrozlar organik bir sebebe bağlı olmaksızın, doğrudan doğruya çevreden gelen olumsuz tesirler sonucu kişide ruhi çatışmaların ve düşünce bozukluklarının ortaya çıkması halidir. Nörotik (nevrozlu) kişi, çevresi ve bazı uyumsuzlukları olmakla birlikte, gerçek hayattan kopmuş değildir. Az veya çok hemen hepimizin çözemediğimiz ve üstesinden gelemediğimiz sorunlarımızı ya bilinçaltına iterek onları unutmaya veya savunma mekanizmaları geliştirerek inkar etmeyi tercih ederiz.
Psikozlarda durum çok farklıdır. Kişilik ve gerçeği değerlendirebilmelerinin kaybolduğu; hastanın zihin faaliyet faaliyetleri ve muhakemesi bozulduğu için, hasta olduğunun farkında değildir. Sanrı ve sabuklamalar ortaya çıkmıştır.
Her insan sevmek, sevilmek ve toplum içinde itibarlı bir yer edinmek ister. Seven, sevilen ve ihtiyaçlarını yerine getiren insan kendine ve çevresine güvenir. Bu çevre içinde iyi bir yer edinebilmek için mizacına ve kabiliyetlerine uygun bir hedef seçer. Seçtiği hedefe ulaşmak için çalışır. Eğer hedefine doğru giderken çevre tarafından önüne aşamayacağı engeller çıkarsa ümitsizliğe kapılır. Önce kendi kabiliyetlerinden şüphe etmeye başlar. Engelleri aşamadığından dolayı çevreden baskı ve tenkit gördüğü zaman çevreye kızar. Ancak; çoğu zaman bu kızgınlığını belli etmemeye çalışır, içine atar. Kızgınlıkları biriktikçe iç çatışmaları ve huzursuzluklar şahsı rahatsız etmeye başlar.

0 yorum:

Yorum Gönder