PSİKİYATRİ NEDİR? RUH HASTALIĞI NASIL OLUSUR?


Psikiyatri kelime anlamı olarak ruh hekimliği demektir. İnsanda ruhi sistemin işleyişi; kişinin düşünceleri, davranışları ve duyguları, orta çıkan ruhi bozukluklar ve tedavisi psikiyatrinin sahasına girer.

Psikiyatri, ruh-beden bütünlüğü anlayışı içinde, ruhi bozukluklar, ruhi faktörlerden etkilenen bedeni bozukluklar ve toplum içindeki insanın çevreye uyumu ile ilgilenir.  Ancak ruh derken, dini anlamdaki ruhla karıştırmamak gerekir. psikiyatrideki ruhun anlamı beynin, sinir sisteminin fonksiyonlarıdır, beynin üzerinde, onu hareket ettiren kuvvet anlamında değildir.

Psikiyatrinin uğraş alanı, beynin ve beyin yanında bütün bedenin, nörolojik fonksiyonlar dışında kalan davranışlarımızı, duygu, idrak (algı), düşünce ve yargılamamızı (muhakeme), bilincimizi (şuur), dikkat hafızamızı ilgilendiren bozukluklardır.

Ferud, "Sağlıklı insan, çalışa ve seven insandır" demektedir. Sağlıklı olmak, iç huzurunun çevreyle iyi ilişkiler kurmakla birleşmesidir. Ruh sağlığını da, kişinin hem iç dünyası, hem de dış çevresiyle barış ve sükunet içinde yaşamasıdır şeklinde açıklayabiliriz. Bu durum da, insanın belirli bir ruh esnekliğine sahip olmasıyla mümkündür. Doğru bildiği prensiplere sadık kalarak, yeni durumlara başarılı bir şekilde uyabildiği oranda insan, gönül huzuru duyar.

RUH SAĞLIĞININ;
* İNSANIN İÇİNDE YAŞADIĞI ÇEVRE VE TOPLUM İÇİNDE MUTLU, UYUMLU VE BAŞARILI OLMASINI SAĞLAMAK,

* RUHSAL DENGESİZLİK, BOZUKLUK VE HASTALIKLARIN OLUŞUMUNU ÖNLEMEK,

* RUHSAL DENGESİZLİKLERİN, BOZUKLUKLARIN VE HASTALIKLARIN TEDAVİSİNE YARDIMCI OLMAK, FERDİ KENDİNE VE TOPLUMA YENİDEN KAZANDIRMAK

amaçlarına yönelik meşguliyeti vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder